Proteolitik Enzim Nedir? Aktivitesi, Kullanımı, Yan Etkileri ve Fazlası

Enzimler, hayatta kalmanızı ve gelişmenizi sağlamak için vücudunuzda sayısız günlük reaksiyonları kolaylaştırır. Gıdanın enerjiyi parçalamasına yardımcı olmak da dahil olmak üzere birçok işlevi yerine getiriyorlar.  Özellikle, proteolitik enzimler proteinin parçalanmasına ve sindirilmesine yardımcı olur. Vücutta bulunurlar, ayrıca bazı gıdalar ve besin takviyelerinde bulunurlar. Proteolitik enzim takviyeleri yakın geçmişte birçok sağlık faydasından dolayı popülerlik kazanmıştır.

Proteolitik Enzim nedir
Bu makalede proteolitik enzimlerin potansiyel sağlık yararları, bunları nerede bulabileceği ve nasıl kullanılacağı anlatılacaktır.

Proteolitik Enzim Nedir?

Proteolitik enzimler vücudunuzdaki birçok önemli proses için gereklidir. Bunlara peptidazlar, proteazlar veya proteinazlar denir. İnsan vücudunda, pankreaslar tarafından üretilirler. Proteolitik enzimler diyet proteinlerinin sindirimindeki rolü için önem arz ederken, diğer pek çok kritik işi de yapmaktadırlar. Örneğin, diğer hayati süreçlerin yanı sıra, hücre bölünmesi, kan pıhtılaşması, bağışıklık fonksiyonu ve protein geri dönüşümü için gereklidirler.
İnsanlar gibi, bitkiler de yaşam döngüleri boyunca proteolitik enzimlere bağımlıdırlar. Bu enzimler, bitkilerin düzgün büyümesi ve gelişmesi için gerekli değil, böcekler gibi zararlılara karşı savunma mekanizması olarak da sağlıklı kalmalarına yardımcı olurlar.
İlginçtir, insanlar bitki kökenli proteolitik enzimleri sindirerek yararlanabilirler.
 Sonuç olarak, proteolitik enzim takviyeleri hem hayvansal hem de bitki kökenli enzimleri içerebilir. 

Proteolitik Enzim Nereden Alınır?

Sindirim sisteminizde doğal olarak üretilen üç temel proteolitik enzim pepsin, tripsin ve kimotripsindir. Vücudunuz, et, yumurta ve balık gibi diyet proteinlerini amino asitler olarak adlandırılan daha küçük parçalara ayırmaya yardımcı olmak için onları üretir. Bunlar daha sonra düzgün şekilde emilir ve sindirilir. Proteolitik enzimler belirli gıdalarda doğal olarak bulunur ve ek formda bulunurlar.

Besin Kaynakları

Proteolitik enzimlerin en iyi besin kaynaklarından ikisi papaya ve ananastır. Papayas, papaya proteinaz I olarak da bilinen papain adı verilen bir enzim içerir. Papain, papaya bitkisinin yaprakları, kökleri ve meyvelerinde bulunur. Papain güçlü bir proteolitik enzimdir. Aslında, binlerce yıldır proteini parçalama kabiliyeti nedeniyle et yumuşatıcı olarak kullanılmaktadır. Bu arada, ananas bromelain adlı güçlü bir proteolitik enzim içerir.
Bromelain, ananas bitkisinin meyve, cilt ve tatlı suyunda bulunur ve yüzlerce yıldır Orta ve Güney Amerika'nın yerli halkı tarafından çeşitli rahatsızlıkların doğal bir tedavisi olarak kullanılmaktadır .

Sırasıyla çiğ papaya ve ananas yiyerek papain ve bromelain elde edebilirsiniz. Ayrıca bu proteolitik enzimleri konsantre ek formda da satın alabilirsiniz. Ananas ve papayalar proteolitik enzimlerin en yaygın kaynakları olmasına rağmen, diğer beslenme kaynakları şunları içerir:
  1. Kivi meyvesi 
  2. Zencefil 
  3. Kuşkonmaz 
  4. Lâhana turşusu 
  5. Bir çeşit yöresel Kore yemeği 
  6. Yoğurt 
  7. Kefir

Enzim Takviyeleri

Proteolitik enzim takviyeleri kapsüller, jel kapaklar, çiğneme maddeleri, tozlar ve tabletlerde bulunur. Bazı takviyeleri tek bir proteolitik enzim türü içerirken diğerleri bir kombinasyon içerir. Bromelain, papain, pankreatin, tripsin ve kimotripsin, proteolitik takviye karışımlarına sıkça eklenen proteolitik enzimlerdir. Üreticiler hem bitki hem hayvan kaynaklı proteolitik enzimler elde eder.

Örneğin papain ve bromelain meyvelerden gelirken, domuzlardan ve ineklerden triptin ve kimotripsin, ek karışımlara eklenen en yaygın hayvan kökenli proteolitik enzimlerden bazılarıdır.

Proteolitik enzim takviyeleri satın alırken potens hakkında bilgi arayın. Bazı markalar yalnızca, her enzimin ağırlığını miligram cinsinden listeler ve bu da alıcıyı potens hakkında bilgilendirmez. Önerilen potens seviyeleri enzime bağlıdır ve hala tartışılmıştır. Bununla birlikte, güvenilir markalar etkinlik birimlerini listeleyecek ve markalar arasında belirli bir enzim için etkinlik birimlerini karşılaştırabilirsiniz. Proteolitik enzimler için ortak aktivite etiketleme birimleri HUT, USP ve SAP'dir.

Proteolitik Enzimler Nasıl Kullanılır?

Proteolitik enzimleri, hedeflerinize bağlı olarak birçok açıdan kullanabilirsiniz. Bu etkileyici enzimlerin alımını doğal olarak arttırmak isterseniz, proteolitik enzimler açısından zengin daha fazla gıdayı diyetinize eklemeye odaklanın. Papaya, ananas, kivi ve fermente gıdalar mükemmel kaynaklardır.

Bir proteolitik enzim takviyesi kullanıyorsanız, gönüllü olarak ürünlerini potens ve kalite açısından test eden saygın bir markadan satın aldığınızdan emin olun. Her enzimin etkinlik birimlerindeki gücü, sadece ağırlık değil, etikette açıkça belirtilmelidir. Her biri farklı enzim kombinasyonlarına sahip sayısız proteolitik enzim takviyeleri mevcuttur.

Bileşim bakımından büyük farklılık gösterebileceklerinden dozaj ve emniyetli kullanım talimatları için ek şişeye bakın. Her ek rejime başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Proteolitik Enzimlerin Tehlikeli Yan Etkileri

Proteolitik enzimler genellikle güvenli kabul edilir, ancak bazı insanlarda yan etkilere neden olabilir. Özellikle çok yüksek dozlarda ishal, bulantı ve kusma gibi sindirim sorunları yaşamanız mümkündür. Her ne kadar takviyelerin yan etkilere neden olması daha muhtemel olsa da, proteolitik enzimlerde yüksek miktarda meyve tüketmek de sindirim rahatsızlığına neden olabilir.

Alerjik reaksiyonlar da meydana gelebilir. Örneğin, ananaya alerjisi olan insanlar bromelain için alerjik olabilir ve bunu emerek cilt döküntüsü gibi advers reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca, bromelain ve papain gibi proteolitik enzimler, varfarin gibi kan inceltici ilaçlarla karışabilir. Papain bazı antibiyotiklerin kan konsantrasyonunu da artırabilir.

Bu nedenle, proteolitik enzimler almadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir. Merak ettiğini< hususları mutlaka yorum bölümüne yazınız.